Proiectele voluntarilor pentru Programul Voluntar de profesie

Autor: Vodafone Data

Fundatia Vodafone a ales pentru editia din acest an 14 proiecte ce acopera domeniile sanatate, educatie si prevenirea abandonului familial si se adreseaza unui numar mare de beneficiari: copiilor bolnavi de cancer, tinerilor cu handicap, persoanelor afectate de scleroza multipla, tinerilor seropozitivi, persoanelor bolnave de hemofilie, batranilor, copiilor aflati in risc de abandon, cu parinti plecati la munca in strainatate si persoanelor care se confrunta cu probleme de infertilitate.

Dragos Palos, Bucuresti, 35 ani – Asociatia Hope for Life

Prin programul “Voluntar de profesie” incep un nou drum intorcandu-mi fata si catre cei mai in varsta decat mine, catre seniorii societatii care merita tot respectul generatiilor ce le urmeaza incercand, macar si putin, sa fac ceva pentru ei. Printr-o interactiune cu oameni deosebiti din sectorul medical am creat un proiect ce aduce in lumina societatii romanesti un real brand de tara pe care poate multi l-au ignorat sau uitat: „Institutul National de Geriatrie si Gerontologie Ana Aslan”. Aceste persoane sunt chiar personalul medical si conducerea institutiei ce mi- au adoptat fara urma de sovaiala absolut toate intentiile si propunerile si le sunt profund
recunoscator.

Obiectivele proiectului sunt:

 • Renasterea brand-ului de tara „Ana Aslan”,
 • Crearea de conditii de tratament mai bune pentru seniorii nostri, greu incercati la varsta senectutii,
  Crearea de conditii optime de lucru personalului medical deosebit si as putea spune unic, ce lucreaza in slujba societatii

Toate acestea le vom obtine prin:

 • Lucrari ce tin de reabilitarea hidro-termica a intregii policlinici a „Institutului de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan” din Bucuresti
 • Consolidarea fatadei, a stalpilor teraselor si a peretilor
 • Decopertarea intregii suprafete ce acopera cladirea si refacerea acoperisului
 • Crearea de spatii noi prin reconfigurarea mansardei
 • Anveloparea demisolului, de jur imprejurul cladirii
 • Achizitionarea unei centrale termice si o instalatie noua ce va optimiza in sezonul rece confortul termic al cladirii si achizitia de echipamente medicale noi pentru fizioterapie

Toate cele mentionate nu au suferit vreo schimbare de peste 40-50 de ani.

Prin acest proiect doresc sa aduc in atentia intregii societati romanesti un dicton care de aceasta data va suna cam asa: „Dati un SMS pentru ANA ASLAN”. Asociatia „Hope for Life” va deveni alaturi de alte mari fundatii ce activeaza in slujba romanilor un nume de referinta ce va fi legat intotdeauna de proiecte ce vin in sprijinul oamenilor din orice clasa sociala care vor avea nevoie de noi. In masura bunavointei si posibilitatilor sponsorilor vom fi mereu alaturi de ei.

Cristian Dima, Alba Iulia, 29 ani, arheolog – Asociatia Speromax Alba Iulia

Proiectul pe care imi doresc s ail duc la bun sfarsit in aceste sase luni este lansarea Centrului de Consiliere si Informare pentru persoanele care sufera de scleroza multipla. Rolul meu in acest proiecte este colectarea si informatiilor despre aceste persoane si distribuirea lor catre specialistii care vor putea oferi consultant si asistenta. De asemenea, doresc sa promovez acest centru prin toate mijloacele media, precum si prin relaizarea unei baze de date a pacientilor membri ai asociatiei Speromax, suferinzi de scleroza multipla. Totodata voi participa si la vizitele la domiciliul pacientilor alaturi de asistentul social.

Elena Cazacu, Iasi, 28 ani, psihopedagog – Asociatia Little People Romania

“Încerc să fiu aproape de Dan şi să vorbim deschis cu el despre ce i se întâmplă, dar cu voi, voluntarii, cu o vârstă apropiată de a lui, îl simt atît de relaxat şi de deschis să vorbească. Şi faptul că ştiu că poate vorbi cu cineva, că se simte bine să o facă, mă linişteşte oarecum. Abia vă aşteaptă, în fiecare zi, să mai discute cu voi.”(mama lui Dan, adolescent în vârstă de 17 ani, ce urmează tratamentul în cadrul secţiei de oncologie pediatrică din Iaşi).

Feedback-ul acesta, împărtăşit către mine, voluntarul Asociaţiei Little People, s-a transformat în motto pentru a perfecţiona activitatea centrată pe pacient şi familia acestuia. Totodată, acest feedback constituie un indicator al calităţii relaţiei pe care copiii/adolescenţii şi familiile acestora o construiesc cu voluntarii Little People pe parcursul activităţilor de suport psihosocial desfăşurate.

În prezent, programul de suport psihosocial al Asociației Little People din Iași este susținută cu ajutorul celorlalte programe desfășurate în Cluj-Napoca și București.

Experienţa mea de voluntar în echipa Little People din Iaşi, precum şi maniera în care se desfăşoară coerent proiectele asociaţiei în cadrul echipelor din celelalte centre, ce au un coordonator, au motivat propunerea acestui proiect pentru coordonarea activităţilor din secţia de hemato-oncologie din Iaşi.

Beneficiarii direcți ai acestui program vor fi copiii și tinerii internați pe secția de onco- hematologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iași, cu vârste cuprinse între 0-18 ani, respectiv familiile și îngrijitorii acestora.

Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt cei 24 de studenți și absolvenți la psihologie, selectați să participe în acest program și care vor beneficia de training, îndrumare și supervizare din partea Asociației Little People și care vor desfășura zilnic activități din cadrul programului de suport psihosocial.

Ana-Maria Tasica, Bucuresti, 21 ani, studenta – Asociatia Chance for Life

Sunt studentă anul II, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Asistență Socială. Sunt voluntară în cadrul fundației Chance for Life de 9 luni, perioadă în care am fost implicată în diferite activități directe de lucru cu beneficiarii organizației, tineri seropozitivi cu dizabilități instituționalizați.

Proiectul meu se numește “Abilități de viață, un pas către independență”. Tinerii beneficiari ai acestui proiect sunt tineri care îşi doresc să poată beneficia de o viaţă normală, independenta, să poată depăşi astfel, barierele impuse de istoricul de viaţă trăit. Trecuţi de varsta majoratului, cei mai mulţi dintre ei sunt încă dependenţi de sprijinul şi asistenta permanentă a personalului de îngrijire, a lucrătorilor sociali care sunt implicaţi în viaţa lor în cadrul organizaţiei. Tinerii beneficiari ai proiectului au fost abandonaţi de părinţi de la vârsta de 2 – 3 ani şi au crescut în centre de plasament, motiv pentru care efectele instituţionalizării şi-au pus puternic amprenta
asupra dezvoltării lor fizice şi mentale. În cadrul centrelor tinerii nu au primit sarcini de lucru, nu au fost responsabilizaţi în niciun fel, nu au fost implicaţi în activităţi prin care să îşi dezvolte o serie de abilităţi de bază pentru a fi independenţi sau prin care să îşi dezvolte încrederea în sine.

Fundația Chance for Life lucrează încă din anul 2002 cu această categorie de beneficiari, iar lucrul constant cu ei a dus la observarea fiecărui progres pe care tinerii îl fac, însă impactul și efectele instituționalizării și boala sunt factori care si-au lasat puternic amprenta asupra dezvoltării lor, motiv pentru care acești tineri au nevoie de sprijin pe termen lung. În toată această perioadă de când implementam programe care le sunt adresate direct am făcut numeroşi paşi către independenţă şi o viaţă cât mai aproape de o viaţă normală. La inceput, desi tinerii aveau 14, 15 ani, erau inca elevi in clasele primare Chance for Life i-a integrat in școlile de masă și îi susține în continuare în procesul de școlarizare. Acum toţi merg la scoala iar unii dintre ei chiar au absolvit şcoala de arte şi meserii.

Adrian Magda, Beius, 38 ani, voluntary – Asociatia Charity Works Romania

Proiectul cu care eu am castigat un loc in programul Voluntar de profesie are o component dubla: dezvoltarea unei platform de teambuilding social pentru companii si ONG-uri si coordonarea de echipe de voluntari atrase prin aceasta platforma.

Activitatile de teambuilding din cadrul companiilor sunt un lcuru necesar in zilele noastre pentru a inchega relatiile dintre angajatii companiilor. Pe de alta parte, companiile pun tot mai mare accent pe implicarea sociala in comunitatile in care sunt prezente si pe sprijinirea sectorului non- profit in activitatile pe care acesta le deruleaza, sprijin concretizat prin alocarea de resurse catre acesta (financiare, servicii sau produse si umane prin voluntari).

Scopul acestei platforme este de a oferi posibilitatea ONG-urilor partenere ale Asociatiei Charity Works si nu numai, sa isi prezinte companiilor proiectele sociale ce pot fi implementate cu sprijinul financiar al acestora si cu implicarea voluntarilor din companii.

Rolul meu in acest proiect va fi de a crea aceasta platforma integrate de teambuilding social, pornind de la design, structura, descrierea proiectelor, a beneficiarilor, stabilirea bugetului pentru fiecare proiect, a numarului de voluntari necesari pentru sprijinirea proiectului, coordonarea echipelor de voluntari.

Oana Gheorghiu, Timisoara, 42 ani, economist – Fundatia Cristian Serban Timisoara

Proiectul cu care eu am castigat un loc in programul Voluntar de profesie va fi realizat in parteneriat cu Fundatia Cristian Serban, infiintata de dna Profesor Margit Serban si dl Profesor Viorel Serban. Admiratia sincera pentru tot ceea ce a reusit sa construiasca sis a mobilizeze dna Profesor Serban in Romania, dedicatia cu care isi ingrijeste pacientii si, nu in ultimul rand, incendiul care a distrus Centrul construit de sotii Serban la Buzias, destinat ingrijirii copiilor si tinerilor bolnavi, sunt lucrurile care m-au determinat sa ma implic alaturi de Fundatie, pentru a sustine cauza bolnavilor de hemofilie.

Proiectul urmareste 2 obiective: determinarea Ministerului Sanatatii (prin lobby, negocieri, petitii, actiuni publice, campanii media) sa include hemophilia in programul national de sanatate, aceasta fiind singura boala cronica pentru care desi exista tratament efficient, in Romania (singura tara din UE) nu se deconteaza; si campanie de strangere de fonduri pentru refacerea Centrului medical de tratament si recuperare de la Buzias, care a a ars in mai 2012 (singurul centru in care bolnavii de hemofilie beneficiaza de recuperare si tratament).

De ce hemophilia? Bolnavii de hemofilie sunt profund discriminati, fiind singura boala cronica amenintatoare de viata pentru care desi exista tratament, in Romania nu este asigurat.

Carmen Uscatu, Bucuresti, 37 ani, specialist comunicare – Asociatia Daruieste Viata

Proiectul meu in programul Voluntar de profesie se refera la tratamentul cancerului cu radioterapie. La fel ca peste tot in lume, si in Romania cancerul se situeaza pe al doilea loc in ceea ce priveste cauzele mortalitatii. Se estimeaza ca in decursul a cativa ani, cancerul va fi principal cauza a mortalitatii. 60.000-70.000 de romani sunt diagnostivati anual cu cancer, iar valorile sunt in crestere de lan la an.

Eu imi propun prin acest proiect o campanie de strangere de fonduri pentru o investitie in modernizarea aparatelor existente pentru radioterapie si achizitionarea altora noi si un parteneriat cu Ministerul Sanatatii pentru asigurarea gratuitatii tratamentului radioterapeutic al fiecarui pacient. In acest moment acest cost este partial acoperit de minister.

Alina Iacob, Bucuresti, 35 ani, economist – Asociatia SOS Infertilitatea

Alina este voluntar al Asociatiei SOS Infertilitatea www.vremcopii.ro inca din anul 2008 si isi dedica timpul si energia pentru cauza cuplurilor care nu pot avea copii decat cu ajutor medical sau prin adoptie.

În programul Voluntar de Profesie mi-am propus:

 • Pregatirea sustinerii in timpul Saptamanii Nationale de Constientizare a Infertilitatii (SNCI) a unui eveniment de tipul dialog medici – pacienti pe tema infertilitatii, in colaborare cu asociatiile medicale partenere;
 • Pregatirea desfasurarii in timpul SNCI a unei campanii de informare privind prevenirea infertilitatii in cadrul a cel putin doua universitati din Bucuresti, membri cu experienta ai Asociatiei vor dialoga cu studentii;
 • Pregatirea unei intalniri intr-un parc a membrilor si simpatizantilor SOS Infertilitatea la finalul SNCI – impartasirea experientelor si legarea de cunostinte;
 • Contactarea unor personalitati publice care s-au confruntat cu infertilitatea si realizarea unor interviuri / declaratii de sustinere care sa fie difuzate in timpul SNCI;
 • Organizarea unei Infertility Advocacy Day / Ziua de Advocacy pe tema Infertilitatii, membri si simpatizanti ai Asociatiei din cate mai multe orase din tara sa participe la intalniri in plan administrativ–politic in orasele lor. In Bucuresti, ne vom adresa Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Comisiilor de Sanatate ale celor doua camere a le Parlamentului si vom solicita intalniri pentru a le semnala realitatile grave din domeniul infertilitatii in Romania;
 • Mobilizarea si implicarea voluntarilor dispusi sa se implice in eveniment;

Asociaţia SOS Infertilitatea desfăşoară din 2008 o campanie de advocacy pentru drepturile persoanelor afectate de infertilitate, în domeniul reproducerii umane asistate medical şi în cel al adopţiei. In primii patru ani, toate acţiunile Asociatiei s-au desfasurat în regim de voluntariat, facem totul din convingere şi entuziasm, cu resurse materiale minime. http://www.vremcopii.ro/

Iulian Chihaia, Bucuresti, 31 ani, asistent medical – Asociatia Sfantul Stelian

Proiectul meu se numeste “Pretuieste sanatatea!” si vizeaza evaluarea si imbunatatirea starii de sanatate a tuturor beneficiarilor (copii, batrani, familii) asociatiei, intrucat sanatatea este cea mai de pret. Intrucat de profesie sunt asistent medical la Spitalul Universitar din Bucuresti, rolul meu va fi: verificarea periodica a starii generale de sanatate a tuturor beneficiarilor; masurarea functiilor vitale si vegetative (puls, tensiune arteriala, respiratie); depistarea cazurilor de beneficiari infestati cu pediculoza, dar si parazitoze intestinale la copii; efectuarea de investigate paraclinice (EKG, oscilometrie, etc) pentru varstnici la Centrul medico-social al
Asociatiei; indrumarea si chiar insotirea beneficiarilor catre consultatii de specialitate, in cazul unor afectiuni acute sau cornice; organizarea unor sesiuni de educatie sanitara atat in centrul educational de zi pentru copii, cat si in centrul de tip familial, dar si la domiciliul celorlalti beneficiary in ceea ce priveste preventia unor boli ca tuberculoza, hepatita B, bolile demato- venerice, parazitozele, HIV, SIDA, diabet, etc.

Radu Meirosu, Bucuresti, 43 ani, profesor – Fundatia Sfantul Dimitrie

Proiectul propus de mine se numeste “Mandri de ceea ce suntem si facem”, un titlu sugestiv pentru activitatea Fundatiei, in general, si pentru una din activitatile etalon ale Fundatiei, cea din cadrul unitatii protejate acreditate Deco Art, atelier in care lucreaza 10 tineri cu dizabilitati.

Rolul meu in acest proiect este asistarea fundatiei pentru scriearea de proiecte si atragerea de fonduri; cresterea gradului de vizibilitate a Deco Art si, implicit a Fundatiei Sfantul Dimitrie si implementarea unui proiect de stimulare a cetateniei active. Activitatea urmareste responsabilizarea sociala a copiilor si tinerilor din 2 scoli bucurestene, care prin contributia lor este asigurat necesarul de rechizite a centrului si a unitatii protejate. Foarte important, copiii si tinerii din cele doua scoli vor interactiona cu copiii si tinerii din Centrul de zi si, respectiv, unitatea protejata Deco Art.

Silvia Dumitrache, Milano, 54 ani, voluntary – Asociatia Nationala a Bibliotecilor si Bibliotecarilor Publici din Romania

Proiectul meu se numeste “Te iubeste mama” si se adreseaza copiilor ai caror parinti pleaca la munca in strainatate si sunt lasati in grija familiei. Proiectul consta in facilitarea comunicarii indtre “orfanii migratiei” (copii din Romania, cu precadere din zona Moldovei ai caror parinti sunt plecati sa lucreze in strainatate). Relatiile dintre copil si mama sunt alterate in aceasta situatie si produc dezechilibre grave in dezvoltarea copilului ramasi acasa fara parinti.

Comunicarea dintre copii si parintii acestora va fi realizata prin intermediul internet-ului si prin evenimente periodice care sa ii aduca impreuna pe copii si parintii acestora. Asociatia Nationala a Bibliotecilor va juca un rol extrem de important in realizarea acestui proiect, punand la dispozitie spatiile necesare. Astfel copiii vor putea vorbi cu parintii lor in bibliotecile din zona lor de resedinta. Proiectul intentioneaza sa puna in legatura 40.000 de orfani ai migratiei cu parintii lor.

Sofia Barbu, Medias, 39 ani, inspector de specialitate – Asociatia Mediasul pentru cultura

Proiectul meu se numeste “Sansa de a da un click!” si isi propune sa aduca in atentia administratiei publice locale faptul ca persoanele cu dizabilitati aflate in dificultate isi doresc sa fie informate. Prin acest proiect voi initia un curs pentru instruirea beneficiarilor Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Medias in utilizarea unei adrese de e- mail, a Skype-ului pentru a putea comunica mai usor cu cei apropiati si de a cauta informatii utile pe Internet, precum cele referitoare la sanatate, legislatie, sport, stiri, cultura, petrecere a timpului liber.

Totodata voi realiza in proiect si un blog pentru acest centru si beneficiarii lui si voi organiza biblioteca, respective ludoteca.

Mihaita Mihai, Costesti, 24 ani, voluntary – Asociatia Hercules

Pentru programul “Voluntar de profesie” imi doresc sa pun in practica proiectul “Fotografii prin ochii copiilor”. Acest proiect se adreseaza beneficiaror Asociatiei Hercules, dar si altor copii din zona Costesti care sunt interesati de arta fotografiei. Estimam ca beneficiari un numar estimativ de 100 de copii. Pot participa copii cu varsta cuprinsa intre 6-14 ani, care doresc sa isi dezvolte o noua pasiune si sa isi petreaca timpul liber intr-o maniera creativa si relaxanta.

In paralel cu acest proiect ma voi implica in activitatile educative, recreative si de petrecere a timpului liber, activitati organizate zilnic pentru 50 de beneficiary ai asociatiei.

Diana Dascalasu, Bacau, 22 ani, studenta – Fundatia pentru Sprijin Comunitar Bacau

Proiectul cu care am castigat un loc in programul “Voluntar de profesie” se numeste “Activi si creativi” si isi propune sa dezvolte si sa profesionalizeze activitatea cluburilor de creatie organizate in Bacau. Fundatia pentru Sprijin Comunitar dezvolta de mai multi ani in Bacau programe educative si sociale pentru copii, tineri si batrani. In cadrul centrelor de zi din oras si cateva comune din judet acestia participa la cluburi tematice unde isi dezvolta abilitatile si invata lucruri noi. Unul dintre aceste cluburi urmareste sa ii invete pe beneficiari sa creeze obiecte decorative manual pentru a-si dezvolta abilitatile lucrative, indemanarea, creativitatea, lucrul in
echipa, etc. Atat batranii cat si copii sunt incantati sa invete sa creeze lucruri frumoase sis a puna umarul prin activitatea lor la sustinerea organizatiei.

Rolul meu va fi de a-i invata pe beneficari sa produca aceste obiecte, a crea modele noi. In prima faza, activitatile atelierului se vor desfasura in cadrul Centrului Mozaic din Bacau al FSC, un centru de zi pentru copiii dintr-un cartier marginas al Bacaului. Acesta este primul pas in deschiderea de catre FSC a unui atelier protejat in cadrul caruia vor fi angajati tineri cu dizabilitati care vor avea astfel un loc de munca, vor invata sa fie utili si isi vor recastiga increderea in sine si locul in societate.

Scrie un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii